кухня широківської ЗОШ І-ІІ ст

/Files/images/00___foto_pedrad/4.gif/Files/images/00___foto_pedrad/1500048116_152-buterbrod-s-krasnoy-ikroy.gif

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ В 2021-2022 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ

"МОДЕРНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ"

/Files/images/00___foto_pedrad/111.gif ПОСТАНОВА 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку"
/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/організація харчування.png

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif НАКАЗ "Про організацію харчування у ІІ семестрі 2021-2022 н.р. СІЧЕНЬ "

Оплата харчування учнів 1-9 класів здійснюється безпосередньо батьками чи батьківськими комітетами на рахунок КУ ЦОЗО Виноградівської міської ради за зразком:
/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/222.png/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/Безымянный.png

/Files/images/00___foto_pedrad/111.gif НАКАЗ Про утворення комісій з перевірки продуктів харчування у Широківському НВК

/Files/images/1_direktor/111 - копия (2).gif Примірне чотиритижневе меню для дошкільної групи (зимовий період)

/Files/images/1_direktor/111 - копия (2).gif Примірне чотиритижневе меню для групи продовженого дня (зимовий період)

Контрольні фото обідів у НВК

/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/271589749_623479432250673_3607698275183304436_n.jpg/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/271541583_1381289568986349_6674251698143496620_n.jpg/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/271566466_4259515290815016_856591127357905065_n.jpg/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/271743205_936986426954875_6731168710885128796_n.jpg

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти

/Files/images/00___foto_pedrad/111.gif Норми організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
правильний розподіл білків, жирів та вуглеводів у харчуванні дітей, який має забезпечити школа;
які продукти і в якій кількості мають вживати діти.

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif Нагадаємо, відповідно до "Нового санітарного регламенту", у закладах освіти мають так організовувати харчування й питний режим:

  • У закладі освіти має бути організований питний режим для дітей
  • Можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею. Змінювати такі бутлі потрібно не рідше, ніж раз на два тижні.

Харчування

  • Сіль дозволяється використовувати тільки йодованута лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена. Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту.
  • Цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої(чай, какао з молоком, компот, узвар тощо). Єдиний виняток – хлібобулочні вироби, де кількість цукру може бути не більшою 5 г на 100 г готового продукту.
  • Усі страви можнаспоживати виключно в день приготування.
  • Сніданок, обід та вечеря мають містити одну порцію зернових продуктів або картоплі, по одній порції овочів та фруктів, порцію м’ясних чи рибних страв та порцію молочних чи кисломолочних продуктів. Вживання плавленого сиру не дозволяється.

Заборони на продаж

  • У шкільних буфетах, окрім обмежень на продаж кондитерських виробів із кремом та морозива, які були й раніше, відтепер заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
  • Під заборону також потрапили газовані напої, у тому числі й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

НАКАЗИ ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ХАРЧУВАННЯ

/Files/images/00___foto_pedrad/giphy.gif

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif НАКАЗ "Про організацію харчування у І семестрі 2021-2022 н.р." ВЕРЕСЕНЬ

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif НАКАЗ "Про організацію харчування у І семестрі 2021-2022 н.р." Жовтень
/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif НАКАЗ "Про організацію харчування у І семестрі 2021-2022 н.р." Жовтень

/Files/images/00___foto_pedrad/bf.gif НАКАЗ "Про організацію харчування у І семестрі 2021-2022 н.р." Листопад

/Files/images/28.gif

/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/9347bceddd.gif

/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/1392577294_7khh8qg13ag.jpg/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/3333.gif

/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/242603748_331362792097652_148716247835583028_n.jpg/Files/images/00___foto_pedrad/1_kuhnya/243456082_4348215708588864_8244152641033361685_n.jpg

НАКАЗ "Про організацію харчування учнів у нвк "Широківська ЗОШ І-ІІ ст. в 2018-2019 навчальному році" ЗАВАНТАЖИТИ

НАКАЗ "Про організацію харчування учнів у нвк "ШироківськА ЗОШ І-ІІ ст. в 2017-2018 навчальному році" ЗАВАНТАЖИТИ
НАКАЗ "Про організацію харчування учнів у Широківській ЗОШ І-ІІ ст. в 2016 році" (січень 2016) ЗАВАНТАЖИТИ

Про організацію харчуванняучнів школи в ІІ семестрі 2015-2016 н.р. (січень2016р.) ЗАВАНТАЖИТИ

Наказ "Про організацію харчування учнів пільгових категорій" (жовтень 2015р) ЗАВАНТАЖИТИ

НАКАЗ "Про перегляд загальної грошової норми харчування на одного учня у Широківській ЗОШ І-ІІ ст" (вересень 2015р) ЗАВАНТАЖИТИ

НАКАЗ "Про організацію харчування учнів у 2015-2016 н.р." (вересень 2015р)

/Files/images/3 фрукты.gif

Перелік нормативних документів щодо організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів

* Закон України «Про загальну середню освіту»;

* Закон України «Про охорону дитинства»;

* Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;

* Закон України «Про дошкільну освіту»;

* Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

* Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»;

* Закон України Про безпечність та якість харчових продуктів

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1998, N 19, ст. 98 )

( Із змінами, внесеними згідно із Законами…)

* Санітарні правила для підприємств громадського харчування, у тому числі кондитерські цехи та підприємства, які виготовляють морозиво, затверджені СанПін від 19.03.1991;

* Постанова головного державного лікаря України від 24.05.2001 № 58 «Про впровадження першочергових заходів по подоланню йодної недостачі у населення України»;

* Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01

Постанова Головного державного санітарного лікаря України

14.08.2001 N 63

Лист Міністерства освіти і науки України

05.06.2001 N 1/12-1459

* Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»;

* Лист Міністерства освіти і науки України від 04.09.2002 №1/9-397 "Про організацію харчування";

* Постанова Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 № 850 «Про внесення зміни до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 № 856»;

* Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»

* Лист Міністерства освіти і науки України від 21.03.2005 №1/9-135 та відповідний лист управління освіти і науки облдержадміністрації від 23.03.2005 «Про передбачення коштів на харчування дітей 1-4 класів»;

* Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах. Наказ МОЗУ та МОНУ від N 242/329 01.06.2005

* Методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах. Наказ Мінекономіки N 265 від 01.08.2006

* Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах. Наказ МОЗУ та МОНУ

N 620/563 від 15.08.2006

* Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь у навчальних закладах. Лист Міністерства освіти і науки України від 11.09.2009 №1/9-630

* Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Постанова КМУ N 116 від 02.02. 2011

*Про посилення заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій та

харчових отруєнь серед дітей у загальноосвітніх навчальних закладах. Наказ МОЗУ та МОНМСУ № 870 / 1246 від 05 листопада 2012 року

* Інші нормативно-правові акти, що регулюють питання стосовно харчування дітей.

кухня широківської ЗОШ І-ІІ ст

/Files/images/1392577294_7khh8qg13ag.jpg

кухня широківської ЗОШ І-ІІ ст

Наше здоров’я в наших руках

Проста істина, основа здорового способу життя. Здоровий спосіб життя – це фізична активність, правильне харчування без переїдання і порушення режиму, відмова від шкідливих звичок (пияцтво, куріння), зловживання окремими продуктами.

Харчування відноситься до тих факторів навколишнього середовища, вплив яких на організм відбувається не зразу, а поступово. У зв’язку з цим шкода неправильного харчування також виявляється не зразу, а люди часто відносяться до питань харчування з недостатньою увагою і серйозністю.
Серед багатьох систем харчування найбільш привабливою вважається система збалансованого харчування, згідно з якою кількість їжі, що споживається, повинна відповідати енергетичним витратам людини, тобто повинен досягатись якісний та енергетичний баланс.
Для нормального фізичного та розумового розвитку дитини має велике значення правильно організоване харчування. Недостатнє й надлишкове харчування як у кількісному, так і в якісному відношенні шкодить здоров’ю дітей, стійкості організму до несприятливих факторів навколишнього середовища. При нераціональному харчуванні у дітей може порушуватися діяльність головного мозку, відбуватися затримка загального розвитку, погіршуватися функція імунної системи.

У своїй діяльності Широківська ЗОШ I-II ступенів
керується Конституцією України, Законами України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, наказами Міністерства освіти і науки України, Положенням про загальноосвітній навчальний заклад та власним статутом.
Діяльність школи будується на принципах доступності, гуманізму, демократизму, незалежно від політичних, громадських і релігійних об’єднань, рівності умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку, органічного зв’язку з національною історією, культурою, традиціями, диференціації змісту і форм освіти, науковості, розвиваючого характеру навчання, гнучкості і прогностичності, єдності і наступності, безперервності і різноманітності.
/Files/images/28.gif

кухня Широківської ЗОШ І-ІІ сткухня Широківської ЗОШ І-ІІ ст

кухня Широківської ЗОШ І-ІІ сткухня Широківської ЗОШ І-ІІ ст
/Files/images/28.gif

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:
- зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;
- розширення сфер послуг для учнів і батьків;
- удосконалення різноманітності раціону харчування;
- виховання культури прийому їжі;
- пропаганда здорового способу життя.
У школі організовано гаряче харчування учнів за рахунок батьківських коштів. Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.
Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, обід – 40% добової калорійності раціону.
Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язані із режимом дня. Сніданок подають після третього уроку, обід о 12 год к.ч. Висококалорійний повноцінний сніданок і обід допомагають активному режиму дня учнів.
Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на зимово-весняний і літньо-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжий овочів, фруктів, ягід або консервованих фруктів, сухофруктів, квашених овочів, соків, варення. Як приправи і спеції у літній період широко використовується зелень (петрушка, кріп, селера та ін.), у зимовий – лавровий лист, сік лимону чи лимонна кислота, зелень, кухар і помічник кухара постійно працюють над правильним поєднанням продуктів і страв у кожному із прийомів їжі. Якщо на перше передбачено розсольник, овочеві супи, борщі, то на друге планується гарнір із крупів, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також овочі. Перед обідом учні отримують, як правило, свіжі овочі або соління (моркву, цибулю, часник, помідори, огірки), щоб підвищити апетит, сприяти ліпшому засвоєнню їжі.
Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи, адміністрації та керівництва.
/Files/images/28.gif

кухня Широківської ЗОШ І-ІІ сткухня Широківської ЗОШ І-ІІ ст

Харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів

Згідно з пунктом 95 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 778, керівник навчального закладу має контролювати організацію харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах.
Обов’язки осіб, відповідальних за харчування учнів
На початку навчального року керівник загальноосвітнього навчального закладу видає наказ про організацію харчування учнів і призначає особу, відповідальну за проведення цієї роботи. Як правило, такою особою є заступник директора з навчально-виховної роботи. До обов’язків відповідального за харчування учнів входять такі:
• координація роботи медичного персоналу стосовно харчування учнів;
• відпрацювання графіка харчування учнів;
• визначення кількості учнів, які потребують гарячого харчування;
• участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медпрацівника);
• контроль за додержанням учнями правил особистої гігієни і вживанням рекомендованих страв та ін.
Питання, пов’язані з обліком дітей, що харчуються, збором грошей і звітністю, покладаються на класних керівників. Збір грошей з учнів проводять на наступний місяць з урахуванням вартості за 12-денним меню та передають ці кошти особі, відповідальній за харчування. Також класні керівники щоденно заповнюють відривні бланки абонемента та корінець абонементної книжки, у яких зазначають:
• клас;
• дату;
• вартість (сніданку, обіду, полуденка).
До обов’язків класних керівників також входять такі:
• визначення неотовареного залишку авансової суми та передача корінця абонементної книжки представнику їдальні [харчоблоку];• вчасне повідомлення особи, відповідальної за харчування, про наявну кількість учнів, що харчуються.Списки дітей, які отримують пільгове харчування, перебуваючи у групах продовженого дня (ГПД), складають щоквартально. Їх затверджує директор навчального закладу відповідним наказом. Списки формують на підставі заяв батьків (осіб, які їх замінюють) і довідок, які дають право на одержання пільгового харчування, з місця роботи (служби, навчання) батьків (осіб, які їх замінюють) або органу соціального захисту за місцем проживання (якщо батьки не працюють, не навчаються, не перебувають на службі).

Режим харчування

Харчування учнів в основному забезпечується безпосередньо за місцем навчання. За відсутності у навчальному закладі їдальні (харчоблоку) дітей годують у закладі громадського харчування або їм привозять готові страви від підприємств громадського харчування відповідно до укладених договорів або угод і за погодженням з місцевими санітарними службами.
Режим харчування учнів визначає керівник навчального закладу та медичний працівник, який перебуває у штаті навчального закладу або закладу охорони здоров’я, що здійснює медичне обслуговування навчального закладу, відповідно до заяви учнів чи їхніх батьків, з урахуванням функціональних можливостей їдальні (харчоблоку), типу навчального закладу тощо.
У навчальних закладах установлюють такі режими харчування:
• чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для вихованців шкіл-інтернатів, спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів);
• одноразовий (сніданок) — для учнів загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей, учнів 1-4 класів;
• триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для учнів, які проживають у пришкільних інтернатах;
• дворазовий (сніданок, обід) — для учнів, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 р. № 796-ХІІ гарантується пільгове харчування.
У групах продовженого дня встановлюють такі режими харчування:
• дворазовий (обід, полуденок) — для учнів 1-4 класів;
• одноразовий (обід) — для учнів 5-7 класів;
• дворазовий (обід, полуденок) — у разі тривалого перебування учнів у навчальному закладі.

кухня Широківської ЗОШ І-ІІ ст

Фінансове забезпечення харчування учнів

За рахунок бюджетних асигнувань здійснюється харчування дітей, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з малозабезпечених сімей.
Витрати, пов’язані з харчуванням учнів, визначаються на основі встановлених норм харчування, кількості учнів, що належать до пільгової категорії й отримують харчування за рахунок загального фонду бюджету, а також кількості днів харчування.
Для визначення грошової вартості одноразового харчування одного учня слід скористатися нормами харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591 (далі — Постанова № 1591). Оскільки ці норми наведені у грамах, то розраховувати їх потрібно у грошовому вираженні.
Джерелом фінансування харчування учнів непільгових категорій є кошти батьків.
Харчування учнів також можна здійснювати за безготівковим розрахунком (попереднє придбання абонементів або талонів один раз на місяць), за цінами без додаткового врахування сум податку на додану вартість відповідно до режиму (норми) харчування (сніданок, обід, полуденок). Абонементи (талони) придбавають один раз на місяць у межах установленої їх вартості.
Запровадження абонементів (талонів) дає можливість:
• гарантовано забезпечувати учнів гарячим харчуванням;
• більш достовірно визначати денну потребу шкільної їдальні в сировині та готовій продукції;
• поліпшувати якість харчування та культуру обслуговування.
Абонементи (талони), за якими отримано харчування, є звітними документами, на підставі яких проводиться списання продовольчої сировини тощо.

Харчування учнів пільгових категорій

До пільгових категорій належать:
• діти, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи;
• діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
• діти з малозабезпечених сімей;
• учні 1-4 класів.
За рішенням педагогічної ради вихованці груп продовженого дня навчального закладу також можуть одержати пільги на харчування.
Для оформлення безкоштовного харчування учнів пільгових категорій батьки або особи, які їх замінюють, на ім’я керівника навчального закладу подають такі документи:
• заяву;
• копію посвідчення або довідку, що підтверджує соціальний статус дитини.
Харчування дітей, які постраждали від наслідків

Чорнобильської катастрофи

Пунктом 11 статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 p. № 796-ХІІ передбачено безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, які проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення.Дітям, які не харчуються у навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, до досягнення повноліття виплачується грошова компенсація у порядку та розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 8 лютого 1997 р. № 155.
Харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей з малозабезпечених сімей
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» від 19 червня 2002 р. № 856 (далі — Постанова № 856) діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 1 червня 2000 р. № 1768 (із змінами), забезпечуються за місцем навчання безоплатними обідами за нормами, визначеними додатком 7 до Постанови № 1591.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною формою перебування здійснюється тільки в робочі дні. У разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться (п. 6 Наказу № 242).


Харчування учнів 1-4 класів

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України «Про забезпечення харчуванням учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів» від 7 лютого 2005 р. № 1/ 9-49, № 31.03140.02-8/1814 бюджетом передбачаються кошти на забезпечення безплатного одноразового харчування учнів 1-4класів. Норми харчування (продуктові набори) у грамах для зазначеного контингенту учнів наведені у додатку 7 до Постанови № 1591.
Обсяг видатків на харчування учнів визначається шляхом множення показника вартості харчування одного учня на день з урахуванням його віку на загальну кількість діто-днів.

Харчування учнів, які перебувають у групах продовженого дня

Кошторисом закладу за КЕКВ 1133 «Продукти харчування» передбачаються бюджетні асигнування і на харчування учнів, які перебувають у групах продовженого дня і звільнені від плати за харчування повністю, або частково.
Звільнення від плати за харчування здійснюється щоквартально відповідно до наказу керівника навчального закладу. Копія наказу подається до бухгалтерії навчального закладу або централізованої бухгалтерії відповідного органу управління освітою.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з
надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» від 2 січня 2011 р. № 116 (далі — Постанова № 116) за рішенням педагогічної ради навчальний заклад може звільнити від плати за харчування вихованців груп продовженого дня (у відсотках чисельності групи за списком): 10 — у повному обсязі; 15 — на половину вартості.

/Files/images/3 фрукты.gif


/Files/images/7172.gif

Кiлькiсть переглядiв: 6983

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.